Badrumslampor

Badrumslampor

När det kommer till badrumsbelysning finns det flera saker att vara medveten om. För det första kan inte alla lampor användas i badrummet och i andra våtrum, på grund av den ökade luftfuktigheten och ev. vatten som lamporna kan utsättas för. Det är därför viktigt att titta på IP-värdet på lampan. Många tak och vägglampor är gjorda för våtrum och badrum och det är därför oftast en hanterbar uppgift att se vilka lampor man kan hänga i sitt badrum och vilka man inte kan. Vissa lampor är också godkända för en del av badrummet (tål endast fukt), medan andra är godkända för att hänga överallt (tål även direkt vatten). Ofta ser man att det används tak i taket eller på väggen i badrum då taket oftast inte är så högt, men också för att man ofta behöver relativt stark belysning när man ska stå framför spegeln. Det finns även många olika lampor och spots för speglar. Detta kan vara avgörande för om du kan använda spegeln optimalt. De flesta lampor som finns för speglar gör att IP-värdet kan användas i badrum, eftersom det ofta är där de behövs som mest.

Taklampa för badrum

När vi pratar om taklampor för badrum är det oftast tak som avses, då det i många badrum inte går att hänga trädgårdshängen. Italienska Creative Cables har skapat serien Eiva som gjort det möjligt att ha pendlar och andra lampor i badrummet (och utomhus) som ser ut som de lampor man har i andra rum. Det här är en lampserie som många använder i badrummet, där just vägglamporna är en stor hit.

Våtmarkszoner

IP-klasser - vilka lampor kan jag använda i badrummet?

IP-värdet finns i flera olika klasser och står för "Ingress Protection", översatt till danska, skydd mot intrång. Den berättar om lampans förmåga att stå emot vatten och damm. En vanlig inomhuslampa har ett IP-värde på 20. Det enda skyddet med IP20 är att man inte ska kunna få stötar genom att stoppa in fingret i lampans sockel.

IP44

IP44 ses ofta på badrumslampor, då lampor och andra belysningsarmaturer tål vattenstänk från alla håll. Det gör att de kan stå i fuktiga rum och tåla begränsade mängder direkt vatten. Ett krav för lampor som är IP44-verifierade är att de inte har några öppningar där föremål större än 2,5 mm kan sättas in, med undantag för ljuskällan såklart. Lampor med IP44-värde är därför lämpliga att hänga i badrummet, till exempel framför spegeln, där det blir fukt och i vissa fall några spår av vatten. Om lampan däremot ska utsättas för mer än bara några vattenstänk ska den klassas som IP65.

IP65

IP65 är den klassificering vi ser på de flesta utomhuslampor. IP65 innebär att armaturen är 100% skyddad mot damm och att inget intrång är möjligt. Lampor med IP65-klassning är perfekta om lampan ska stå på en plats där den tar emot mycket vatten. Det kan till exempel vara en utomhuslampa eller lampor som sitter i taket på duschkabinen.

Du kan därför både använda lampor med IP44 och IP65 kvalifikationer i ditt badrum. Om du vill att lampan ska kunna användas direkt under vatten måste du leta efter IP65-märkningen på din lampa. Om du helt enkelt vill att den ska vara funktionell i ditt badrum och kan användas för allmän badrumsanvändning, d.v.s. alla vattendroppar men i första hand fukt, vore det vettigt att bara leta efter IP44-klassningen.