Den fantastiska guiden om golvlampor (allt du borde veta)

Om du saknar en golvlampa men är lite osäker på hur du hittar den rätta, leta inte längre efter svar. Nedan hittar du svar på vanliga frågor om golvlampor och dessutom hittar du en lista över saker du behöver vara medveten om innan du köper din nästa golvlampa.

Du hittar vårt stora urval av golvlampor här!

Vanliga frågor om golvlampor

Nedan hittar du de vanligaste frågorna (och inte minst svaren) när det gäller golvlampor. Om du fortfarande har frågor är du välkommen att kontakta oss, då kommer vi förmodligen att bli av med alla tvivel :-)

Vad är skillnaden mellan en golvlampa och en golvlampa?

En golvlampa och en golvlampa är bara två namn för samma sak. Oavsett om du hör ordet "golvlampa" eller "golvlampa" handlar det om de höga lamporna som står på golvet - ofta i vardagsrummet. Det finns därför ingen skillnad mellan en golvlampa och en golvlampa.

Vilka är fördelarna med en golvlampa?

Golvlampan har flera fördelar jämfört med andra typer av lampor. Om du jämför det med till exempel hängen eller vägglampor behöver golvlampan inte installeras. Den pluggar bara in och har en glödlampa skruvad in, då är den redo att tändas.

Eftersom lampan inte är installerad i väggen eller i taket är det också lätt att flytta den om du behöver göra om den hemma eller om du bara tycker att lampan behöver flyttas.

En annan tydlig fördel med en golvlampa är dess funktionalitet. Golvlampor hjälper både med den allmänna rumsbelysningen, precis som du också har möjlighet att få ett fokuserat ljus i en viss riktning.

Hur mycket ljus ger en golvlampa?

Hur mycket ljus en golvlampa ger beror mycket på vilken lampa den är och vilken ljuskälla som sätts in i lampan. Ju skarpare lampan är, desto mer ljus kommer lampan också att ge. Det finns dock begränsningar på vissa lampor. En begränsning kan vara att lampan har en svart stängd skärm där endast ljus kan komma ut längst ner. Denna lampa ger inte lika mycket ljus som en lampa med en ljus textilskärm som är öppen uppe och nere och där ljuset sprids ut till alla sidor. Du kan klicka här för att se en guide om hur du väljer rätt ljuskälla.

Hur många golvlampor kan det finnas i ett rum?

I ett mindre eller i ett rum av vanlig storlek räcker det med en enda golvlampa för att komplettera de andra lamporna i ett rum. Som regel ger golvlampor ett skarpare och mer fokuserat ljus än de andra lamporna i vardagsrummet, vilket säkerställer en allmän rumsbelysning. I ett större rum kan man väl överväga mer än en golvlampa, vissa använder också en på vardera sidan av soffan.

Vad skapar en bra golvlampa?

Beroende på vad du ska använda den till finns det flera saker som kan hjälpa till att skapa en bra golvlampa.

En sak som alla bra golvlampor har gemensamt är dock en solid bas / fot som säkerställer att lampan antingen lutar eller välter om du får röra vid den när du går förbi den.

Då är det väldigt individuellt vad du behöver. Om du behöver en golvlampa som ger ett bra läsljus är det viktigt att ha en relativt stark lampa, samt en lampskärm som gör att du kan justera ljuset, till exempel med en flexibel arm.

Om lampan bara behöver fungera som ett extra dekorelement och mest för att dekorera, har du lite mer fria tyglar för vad som är en bra golvlampa för dig.


Vad är den perfekta höjden för en golvlampa?

Människor frågar ofta vad den perfekta höjden för en golvlampa är. Svaret är inte som att bara ge. Allt beror på var lampan ska vara och vad den ska användas till.

Om golvlampan ska användas för ett specifikt ändamål, som att läsa, bör den helst inte vara för hög. Mindre golvlampor ses ofta bakom soffan, bredvid lässtolen eller bredvid skrivbordet, där de används för funktionell arbetsbelysning.

Om du vill ha en golvlampa som en så kallad statement-lampa ska den helst vara så stor som möjligt.

Sammantaget finns det inte en perfekt höjd för en golvlampa, men det finns perfekta höjder för vissa ändamål. Därför beror allt på vad du behöver din golvlampa för, hur hög den ska vara.

Medina Gulvlampe

Tänk på dessa saker innan du köper din nästa golvlampa

Innan du väljer din nästa golvlampa har vi förberett ett antal punkter som du bör vara medveten om. Det är inte för att skrämma dig, utan mer som en checklista.

Naturligtvis behöver du inte ha 100% kontroll över alla dessa saker, men om du inte riktigt vet var du ska börja kan det hjälpa dig på god väg att hitta rätt golvlampa.


Vad passar din stil?

Innan du väljer din kommande golvlampa kan det vara en bra idé att titta runt i resten av vardagsrummet för att märka hur stilen är i ditt vardagsrum. Om det finns många färger och möbler i roliga former, kan du med fördel välja en golvlampa i en lite annan färg eller i en rolig form.

Om, å andra sidan, hela vardagsrummet kännetecknas av en enkel, minimalistisk inredning, är det förmodligen bättre att hitta en golvlampa som matchar den här stilen.

Vilka andra material har du i vardagsrummet?

Vilka material du har i vardagsrummet (eller var din golvlampa ska stå) har också något att säga innan du väljer din kommande lampa. Om det är en lampa för stugan där du tydligt kan se träväggarna och trätaket kan det se bra ut med en golvlampa med träben som matchar resten av rummet.

Om det däremot finns många möbler av metall eller andra material kan du överväga att hitta en lampa som passar bättre än i temat.

Naturligtvis kan du också alltid välja en lampa som sticker ut helt från den återstående inredningen, om du vill att den verkligen ska vara iögonfallande.

Vad är ditt belysningsbehov?

Det blir lättare att hitta den golvlampa som passar bäst i ditt hem om du i förväg vet vad dina belysningsbehov är. Med andra ord, hur mycket ljus behöver du och vad använder du lampan till?

Om lampan ska användas för funktionellt ljus (t.ex. som en läslampa eller för stickning) är det viktigt att den ger tillräckligt med ljus så att du kan se vad du läser eller stickar. En annan fördel om lampan ska användas för något liknande är att den har en justerbar arm. Om du kan justera lampans ljus kan du också ändra sittpositionen utan att kompromissa med belysningen.

Var ska golvlampan stå?

Om du har läst igenom detta har du definitivt redan en uppfattning om var du tänker placera din kommande golvlampa. Om du vet var det ska stå, vet du också hur mycket utrymme du har att hantera.

Om lampan bara behöver dekoreras kan funktionaliteten inte göra så mycket, men om du behöver läslampa är det en stor fördel om du kan justera lampans arm (ar).

Kontrollera lampans mått

Innan du köper din kommande golvlampa bör du hitta måttbandet eller linjalen. Bilder kan ibland vara vilseledande när det gäller vad man förväntar sig.

Kanske är soffan eller matbordet mycket mindre eller större på bilden än ditt eget bord, vilket kan göra att andra saker, som lampor, verkar större / mindre än de faktiskt är.

Se därför alltid till att du har kontroll över målen. Detta gäller både lampans höjd men även diametern eller djupet, så du vet om du har tillräckligt med golvyta där lampan ska stå.

Här hos oss specificeras alla våra golvlampor i både höjd och diameter. Om du är osäker på storleken, slutligen bara starta.

Mål på lampe

Ska lampan vara justerbar i höjd?

Medan vissa golvlampor alltid har samma höjd, finns det också några golvlampor som kan justeras i höjd. På så sätt kan du justera efter behov eller i förhållande till hur hög eller låg din stol är.

Om det är viktigt för dig att kunna justera höjden på golvlampan, kom ihåg att vara extra uppmärksam på om lampan du har sett dig varm på nu också kan göra detta.

Hur långt har du till närmaste eluttag?

Hur långt har du till närmaste eluttag där din kommande golvlampa ska stå? De flesta golvlampor har en 200 - 250 cm sladd, så om det är längre än så, överväg om du ska ta tag i en förlängningssladd eller vilken lösning du hittar.

Använd en golvlampa som läslampa

En golvlampa kan tjäna många syften. Att använda en golvlampa som en läslampa i vardagsrummet är verkligen ingen ovanlig syn. Många väljer golvlampan som en läslampa, snarare än en vägglampa, eftersom den fyller något mer i rummet och också fungerar som en del av inredningen.

Den rätta golvlampan kan därför båda tjäna sitt syfte som en möbel du märker och samtidigt tillhandahålla det läsljus som behövs.

Om du saknar inspiration för att hitta bra läslampor kan du ta en titt under våra läslampor. Här har vi samlat alla lampor på vår webbplats som passar bäst för läslampor.

Välj en modell med två eller flera armar för mer ljus

Om du vill ha mycket ljus för pengarna när du köper en golvlampa kan du överväga en lampa med flera armar. På det sättet har du nästan två eller tre lampor i en, beroende på hur många armar lampan har.

Om du är den typ som generellt gillar att göra en bra affär och få ut mesta för dina pengar, bör du ta en titt i kategorin Make a Coup (LINK). Här har vi alltid samlat de största besparingarna och de bästa erbjudandena.

Använd en golvlampa som en lampa

En så kallad "statement lamp" är en lampa som du verkligen sätter i fokus i ditt interiör. Detta är vanligtvis en mycket stor lampa, vilket är en av de första sakerna du märker när du går in i ett rum.

Med rätt golvlampa kan du verkligen markera din inredning och skapa en "wow-effekt" för dina gäster

Använd en golvlampa för mysig belysning

Precis som du kan använda din golvlampa som en läslampa, kan du också enkelt använda den för mysig belysning. Det enda kravet när det gäller mysig belysning är att lampan måste ge ett varmt ljus och milt ljus som skapar ett gott humör.

Vilket ljus lampan ger beror helt på vilken ljuskälla du väljer att sätta i den. Om du vill ha mysig belysning från din golvlampa, rekommenderar vi att du tittar under dekorativa glödlampor, eftersom vi här har alla våra mysiga dekorativa glödlampor som är lämpliga för mysig belysning.



Vi hoppas att du känner att du har blivit klokare med golvlampor. Om du fortfarande har frågor eller kommentarer är du mer än välkommen att skjuta. Vi är redo för e-post, chatt och telefon och svarar alltid så fort vi kan. Du hittar vår kontaktinformation under Kontakta oss.

Logo

Andra sidor som du kanske tycker är intressanta:

Golvlampor

Hur man väljer rätt hängsmycke


Vilken lampa som passar bäst för min lampa

Fler artiklar