LED-ljus kan vara många saker. Du kan läsa med nedan för att lära dig mer om hur LED fungerar, var du kan använda den, hur mycket du sparar genom att använda LED och mycket mer.
Vad är LED-ljus?
LED är en förkortning av "Light Emitting Diode". Det betyder att ljuset alstras av ström genom en elektrisk komponent. Med LED-ljus slipper du att ljuskällan blir varm, du får en lång livslängd och en billig förbrukning av el. Vi kommer förmodligen att komma in på allt detta senare.
Det finns många olika sätt på vilka du kan använda LED-lampor i ditt hem. LED-ljuskällor, istället för halogen- eller glödlampor, är givetvis rätt val, men det finns även en hel del andra alternativ med inbyggd LED-teknik. Här har t.ex. innefatta inbyggda spotlights, ljuskedjor, tak och andra lampor med inbyggd LED, inklusive bordslampor, vägglampor och golvlampor. Nedan kan du se några av de typer av LED-lampor som är mest populära att använda i hemmet.
Ljuskedjor med LED
Det finns en mängd olika typer av ljuskedjor i alla möjliga färger och motiv. Ljuskällor med inbyggt LED-ljus är både smarta, praktiska och billiga i drift. LED-ljuskällor kan användas för festliga tillfällen, i vardagsrummet, i barnrummet, eller som en del av juldekorationen. Det går även att hitta LED-ljuskedjor som går på batteri. På så sätt tvingas du inte koppla dem till uttaget och dessutom är de lätta att flytta runt. De är gjorda för både inomhus- och utomhusbruk och här på OutletLamper.dk har vi naturligtvis också ett enormt utbud av ljuskedjor.
LED Strips
LED-strips är en smart form av belysning som speciellt används i köket. De fungerar så att det på ena sidan finns en massa små dioder som ger ljus, medan den andra sidan fastnar där du sätter den. Detta gör LED-lister superpraktiska och kan användas under köksskåp, i garderober, i lådor eller var du än behöver det. En stor fördel med LED-strips är att de inte kräver något utrymme – dessutom är de superenkla att ansluta.
LED-ljuskällor
Vi undviker dem inte när vi pratar om de mest populära typerna av LED-ljus – LED-lampor är naturligtvis det mest använda LED-ljuset av dem alla. E14 och E27 är de vanligaste ljuskällorna, som finns i de allra flesta pendlar, golvlampor och bordslampor, men vi stöter även på andra LED-lampor som G9 och GU10, som främst används i mindre lampor eller som spot. belysning. Du kan klicka här för att se vårt stora utbud av LED-lampor . Om du är osäker på vilken glödlampa du ska välja till din lampa har vi tagit fram en guide ( Vilken glödlampa passar bäst för min lampa? ) som kan hjälpa dig att hitta rätt glödlampa.
En annan typ av LED-ljuskälla som verkligen blivit populär de senaste åren är den dekorativa glödlampan som påminner om de gammaldags glödlamporna. Du kan få både dekorativa glödlampor som passar till E14 och E27 sockel, även om det senare är klart vanligast. Prydnadslampor tillverkas i olika motiv och om du vill kunna dämpa ljuset kan du få dekorativa glödlampor som kan dimras med en dimmer, eller några som kan dimras i tre steg med bara en vanlig strömbrytare. Nedan ser du ett exempel på en 3-stegs dimmer dekorativ glödlampa.
Lampor med inbyggd LED
Lampor med inbyggt LED-ljus är en typ av lampa som blir mer och mer populär. En av dess många fördelar är att du slipper krångla med att hitta rätt ljuskälla. Lampans ljus är designat tillsammans med lampan, så lampor med inbyggd LED brukar ge det ljus de är designade för att ge.
Innertak med inbyggt LED-ljus har varit en av de föredragna LED-lamporna i flera år, men idag finns det även många vägglampor och bordslampor som är supersnygga och praktiska. Många av dem har även en inbyggd dimmer, där du kan skruva upp och ner ljuset med touchfunktionen, beroende på hur starkt ljus du behöver.
LED lysrör
Lysrör är en av de typer av belysning som främst används för större verksamheter, på institutioner, skolor etc. och ger mycket ljus, men använder också mycket ström. Med LED-lysrör är det möjligt att spara mycket pengar, då man vanligtvis har ett antal av dessa typer om man har dem installerade. De traditionella lysrören ger också ett relativt flimrande ljus, vilket du slipper med LED-lysrör. Du ska dock vara medveten om att inte alla armaturer helt enkelt kan byta ut ett äldre lysrör mot en LED. Här bör du fråga din elektriker om råd.
FAQ (Frequently Asked Questions) om LED-lampor
Har du funderat på vad fördelarna med LED kan vara, hur starkt ljus de kan ge eller vad de kostar i förbrukning är du långt ifrån den enda. Vi har samlat några av de frågor folk ofta har när det kommer till LED. Skulle du stå kvar med en eller flera obesvarade frågor får du gärna kontakta oss – kom ihåg att det inte finns några dumma frågor.
Vad står LED för?
LED står för Light Emitting Diode och omvandlar ström till ljus. De traditionella glödlamporna som användes förr i tiden blev otroligt varma. Anledningen till detta var att av all deras energi (kraft) omvandlades bara 10% till ljus, medan de återstående 90% blev värme. Förutom risken att bränna dig är LED-lampans klara fördel därför att den bara behöver 10% av strömmen för att göra ljus, jämfört med en glödlampa. Det är därför vi idag ser LED-ljuskällor som använder så lite som 2 watt.
Hur många timmar håller en LED-lampa?
LED-ljuskällor har vanligtvis en livslängd på 20-50 000 ljustimmar. Som jämförelse har en vanlig halogen- eller glödlampa en livslängd på 1-2 000 ljustimmar.
Vad är fördelen med LED-ljus?
Den klara fördelen med LED-lampor är att de, jämfört med gammaldags glödlampor, sparar upp till 90 % av strömförbrukningen, vilket är både snällare mot miljön och din plånbok.
En annan fördel med LED-lampor är deras långa livslängd (20-50 000 timmar). Den långa livslängden är särskilt användbar när det gäller ljuskällor som hänger på platser där det är svårt att byta ut dem.
Vad motsvarar en LED-lampa?
Eftersom en LED-lampa ca. ger 8 gånger mer ljus än en traditionell glödlampa kan du använda skalan som heter 1 till 8 som en tumregel . Det betyder att om man tittar på en LED-lampa med 5W så motsvarar det en halogen/glödlampa på 40W. Här kan du läsa en guide om lumen , där du även hittar ett diagram som illustrerar vad X antal lumen motsvarar i watt.
Varför flimrar min LED-lampa?
Om din LED-lampa blinkar eller flimrar kan det mycket väl tyda på att du har en äldre dimmer installerad som inte är kompatibel med LED.
Hur mycket kostar en LED-lampa i förbrukning?
Om du har en LED-lampa påslagen fem timmar om dagen och glödlampan använder 5W kostar det 15 DKK per år i energiförbrukning.
Som jämförelse kostar en 40W halogenlampa 146 DKK årligen om du dessutom har den på i fem timmar om dagen.
Hur mycket kan du spara genom att byta till LED?
Om vi utgår från ovanstående beräkning, där du genom att byta ut en traditionell 40W halogenlampa mot en LED-lampa som ger samma ljus sparar 131 DKK årligen, du kan snabbt räkna ut för resten av hushållet. Om vi antar att det finns 20 ljuskällor i huset blir den årliga besparingen därför 2 620 DKK. Det är dock inte säkert att alla ljuskällor är påslagna så länge åt gången, men även om vi halverar den siffran kan du ändå spara på den goda sidan 1000 kronor per år, bara i elförbrukningen.
Om du använder en ljuskälla fem timmar om dagen (365*5 = 1825 timmar), kommer vi också fram till den maximala livslängden för halogenlampan (1-2000 timmar), vilket också sparar dig kostnaderna för att behöva byta ut ljuskälla på årsbasis. I genomsnitt har ca. 7 halogenlampor under en LED-lampas livslängd. Så även om priset på en LED-lampa är 2-3 gånger högre än en halogenlampa att köpa så är det verkliga priset mycket lägre, eftersom det inte behöver bytas lika ofta.
Alla beräkningar är gjorda med Energistyrelsens siffror för elpriser .
Vi hoppas att du har blivit mer kunnig om LED-lampor och LED-lampor i allmänhet. Skulle du stå kvar med några frågor är du mer än välkommen att kontakta oss via mail, chatt eller telefon – då svarar vi dig nog så gott det går.