Hur man skapar ett hemmakontor med rätt belysning

Om det är något vi har lärt oss under de senaste årens coronatider så är det att det ska vara skönt att vara i sitt eget hem, oavsett om man bor stort eller smått. Många av oss har kanske till och med vant oss vid att arbeta hemifrån och lärt oss att njuta av det. Därför är det viktigt att ge sig själv de bästa förutsättningarna för en bra och motiverande arbetsmiljö – och det är här fokus börjar på att skapa det perfekta hemmakontoret.

För det första kan det skapa sinnesro för de flesta att det är snyggt och har en rymlig känsla. En rymlig känsla kan skapas framför allt genom att inte ha för mycket saker som flyter omkring, och genom att välja ljusa och ljusa möbler. Men rymlighet kan också luras ut med bra och trevlig rumsbelysning för att skapa en ljus och trevlig atmosfär. Bra belysning är avgörande för om du får ut det du vill ha ut av ditt hemmakontor, därför har vi här skapat en liten guide om hur du uppnår den perfekta belysningen för dig som vill ha den bästa arbetsmiljön i ditt hem.

Fundera på vilken stil du gillar

Innan du ger dig ut för att inreda ditt hemmakontor kan det vara en bra idé att fundera över vilken stil du gillar, men också vilken stil som passar dina behov. Många älskar starka färger och många detaljer, men fundera alltid först på om färgerna du väljer hjälper dig att fokusera, eller snarare stjäl fokus från ditt arbete och slutar med att distrahera dig.

Ett bra råd är att välja lugna färger och undvika för många prydnadssaker som kan uppfattas som "belamrade" för ditt undermedvetna. Se till att det känns luftigt omkring dig, oavsett om ditt hemmakontor är litet eller stort. Ett bra knep för att skapa lugn kan vara att fokusera mest på slutna förvaringsmöbler, till exempel ett snyggt skåp eller en stängd bokhylla med lådor där du kan samla alla dina småsaker och papper, utan att det skapar ett blickfång i rummet. På så sätt kommer du inte att distraheras av små saker som rör sig eller flyter.

Många forskare tror att lugna pastellfärger som ljusblått skapar en känsla av lugn i våra hjärnor – var dock uppmärksam på dina egna preferenser. Kanske skapar vita väggar och trämöbler ett lugn för dig, och kanske behöver du inspireras av starkare färger och konst på väggarna. Du kan med fördel söka bilder på internet på hemmakontor, och inspireras av andras val av färger och möbler innan du avslutar inredningen av ditt hemmakontor.

Halo Design Oslo Bordslampa SvartNielsen Light Mamba LED Bordslampa Vit

Kombinera en lugn atmosfär med effektiv arbetsbelysning

När du ska arbeta intensivt med papper eller vid datorn är belysningen extra viktig. Om det är dålig belysning i rummet kan fokus på en ljus skärm skada dina ögon, eller till och med anstränga dina ögon genom att kisa. Se därför till att ha ljus från ovan, till exempel en pendel eller en hängande taklampa som ger ett mjukt ljus, och kombinera taklampan med en mer direkt ljuskälla direkt på din arbetsplats. Detta kan vara en golvlampa eller mest populära: en bordslampa. Kombinationen av takljus och direkt arbetsljus gör att inga skuggor faller över ditt arbetsbord, beroende på hur ljuset träffar, då ljuset kommer från flera vinklar. På så sätt slipper du heller sitta i ett starkt upplyst rum som nästan kan framstå som kliniskt och kallt i längden. Däremot kan du ha ett mjukt och lugnt takljus, så att ditt rum framstår som ombonat och avstressande, utan att kompromissa med behovet av direkt belysning ovanför din arbetsplats.

Använd justerbara lampskärmar

När du ska lägga till en golvlampa eller en bordslampa till ditt hemmakontor är det viktigt att tänka på att du inte alltid sitter på samma sätt och att ditt behov av belysning ofta förändras beroende på vad du gör. Därför är det bästa tipset för den som letar efter bra arbetsljus att välja en lampa som har en justerbar skärm. Med en justerbar skärm kan du ändra din sittställning så galet du vill, och helt enkelt låta ljuset följa dig. Med andra ord låter du ljuset röra sig efter dina behov och inte tvärtom. Med en justerbar lampskärm skapar du de bästa förutsättningarna för att skapa ett bra och effektivt arbetsljus, oavsett hur du vill sitta och var på skrivbordet ditt arbete behöver belysas.

Halo Design Baltimore bordslampaNielsen Light Jensen Arkitekturlampa Svart

Välj dimbara glödlampor

Det sista steget för att skapa det bästa arbetsljuset på ditt hemmakontor är att välja ljuskällor eller glödlampor för dina lampor. Det finns ett brett utbud av glödlampor, men de vi oftast rekommenderar för läslampor eller arbetslampor är dimbara glödlampor. Dimbara glödlampor går oftast att justera till 3 olika nivåer och på så sätt kan arbetsljuset regleras efter hur ljust eller mörkt resten av rummet är, så att belysningen känns naturlig och tillräcklig, utan att bli för ljus. Med en justerbar glödlampa kan du därför få ett mjukt, måttligt och starkt ljus, vilket gör din lampa otroligt mångsidig i vardagen, oavsett årstidens naturliga ljus och den allmänna belysningen i rummet. Därför rekommenderar vi alltid att använda glödlampor som är justerbara när det kommer till ljus som används för arbete eller läsning. Vår LED E14 Spot 470lm dimbara glödlampa är ett bra val för en klassisk dimbar glödlampa som passar till det mesta . Det finns dock ett urval av justerbara lampor, både dekorativa lampor och mer klassiska lampor, beroende på vilket visuella uttryck du vill att dina lampor ska utstråla.

Använd dina lampor för att skapa en skön känsla i rummet

Nu har du både funderat på din personliga stil, ditt behov av ljus och fått de mest nödvändiga råden om hur du skapar den perfekta belysningen på ditt hemmakontor. Här kommer vi att ge några konkreta exempel på briljanta lampor för ditt hemmakontor som kombinerar praktiska behov med snygga lösningar – med andra ord; nu kan du leva ut stilen genom valet av lampor. Nedan ger vi därför några olika förslag på hur en bra arbetslampa kan se ut – och tro oss, möjligheterna är många.

Shimo bordslampaJuncadella bordslampa

Vill du ge ditt hemmakontor en modern twist med hjälp av klassiska material kan du hitta glädje i en enkel och klassisk bordslampa med ljusa träelement. Här vill vi tipsa om vår vackra Luxo Bordslampa . Denna lampa smälter in i de flesta skrivbord, men utan att bli tråkig.

Luxo Bordslampa Vit

Om du letar efter en praktisk och klassisk lampa som erbjuder förvaring av dina viktigaste kontorsmaterial kan du prova vår Labor LED Bordslampa Svart. Med denna kan du ha dina pennor och andra skrivverktyg nära till hands och samtidigt ha ett enkelt och effektivt arbetsbord vid din sida.

Labor LED Bordslampa Svart

Du kan också ge ditt hemmakontor ett modernt utseende med en vacker, gyllene och, viktigast av allt, justerbar bordslampa från Ledkia ( Cabir Table Lamp ) . Denna bordslampa riktar sig till dig som vill skapa en exklusiv atmosfär på ditt hemmakontor som är lite utöver det vanliga.

Cabir bordslampa

Kanske går du åt helt motsatt håll och vill ha något minimalistiskt och toppmodernt. I så fall kan vi rekommendera vår Flexo 6W LED Bordslampa Koppar , som utan tvekan kommer att skapa en lätt och modern känsla på ditt skrivbord.

Flexo 6W LED Bordslampa Koppar

Kom ihåg…..

Kom ihåg att vi alltid vill hjälpa dig direkt, speciellt med ditt hemmakontor. Oavsett om du behöver tips till ditt skrivbord eller dina behov så är vi alltid redo att guida dig personligen i ditt val av glödlampor och lampor så att de matchar dina behov. Lycka till i jakten på det perfekta hemmakontoret!

Fler artiklar