En guide till Watt, Lumen och Ra

Vad är Lumen, Kelvin, Ra och Spreading Angle? Och kan det till och med löna sig att köpa LED-lampor nu när de är dyrare än vanliga halogenlampor? Tvivlar du också på vad alla olika namn, förkortningar och symboler betyder när du tittar på lampor, eller behöver du hitta en lampa som ger rätt belysning? Nedan hittar du en kort och tydlig förklaring av dessa begrepp.

Vad är Lumen?

Lumen bestämmer ljusstyrkan på din lampa. Ju högre lumen, desto skarpare är ljuset. Tidigare användes watt för att mäta glödlampans styrka, men idag görs glödlamporna mycket mer energivänliga. Därför kan man inte räkna med watt när det gäller ljusstyrka. Watt används för närvarande endast för att mäta energiförbrukning. Ju mer watt en ljuskälla använder, desto mer energi förbrukar den också. Om du är den sparsamma typen är det därför fördelaktigt att utrusta hemmet med LED-lampor som använder så få watt som möjligt.

Watt till Lumen

Om du är osäker på hur du konverterar watt till lumen kan du se ett diagram nedan som omvandlar watt till lumen.

Watt Lumen

Illustration: "Go 'Energy"

Vad är Kelvin?

Termen "Kelvin" mäter färgtemperaturen. Ju högre Kelvin-värde, desto kallare och vitare är ljuset. Ett lågt Kelvin-värde betyder mer gulaktigt och varmt ljus. Skalan går från 0-10.000K. En helt traditionell glödlampa har en temperatur på 2700 K, vilket motsvarar varmvit. Här på OutletLamper rekommenderar vi att du försöker slå någonstans mellan 2700-3300 för vanlig belysning i hemmet. Skulle du använda lite skarpare ljus för t.ex. matlagning eller arbete, kan man gå lite längre upp på skalan.

Hvad er Kelvin

Vad betyder spridningsvinkel?

Många glödlampor har en spridningsvinkel. Om spridningsspolen är över 180 grader är den lämplig för vanlig belysning, men om den är anmärkningsvärt lägre passar den bättre som en strålkastare.

Vad är Ra?

Ra mäter ljusigenkänningsvärdet. Ju högre siffra, desto bättre återges färgerna. Solljusets dagsljus har ett färgigenkänningsvärde på 100, vilket är det högsta på skalan. Färgåtergivningen är inte omedelbart något som blotta ögat bara upptäcker, såvida inte Ra-numret är mycket lågt. Vi rekommenderar att du väljer en ljuskälla där Ra-talet är 80 eller högre.

Varför ska jag välja LED-lampor framför Halogen?

Under de senaste åren har LED-lampan flyttat otroligt mycket - både vad gäller kvalitet och försäljning. Inga farliga ämnen används i LED-lampor, t.ex. gasa oss kvicksilver, vilket ses i andra typer av glödlampor. Dessutom är den uppenbara orsaken den låga energiförbrukningen, vilket sparar både miljön och din elräkning.


Vi hoppas att du tyckte att den här guiden var till hjälp. Om du har frågor eller behöver hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon: 77 77 77 14 eller e-post: Kontakt@outletlamper.dk.

Logo

Användbara länkar:

Vilken ljuskälla passar min lampa?


Köp ljuskällor här

Fler artiklar