Vilken lampa passar bäst för min lampa?

En av de frågor vi oftast får för våra lampor är: "Hur mycket ljus ger det?" eller "Ger det tillräckligt med ljus alls?"
Det korta (och lite slappa) svaret är: "Det beror på vilken glödlampa som sätter i lampan." Men kanske är det bara kort nog :-) Vi har därför skapat en guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig att välja rätt lampa till din lampa.

Vilket uttag har din lampa?

Det finns flera olika uttag som glödlampor passar in. De vanligaste är E14 och E27, även kallade små och stora uttag.
En sak att tänka på om du köper en ny lampa är att den har ett uttag som är framtidssäkert. Det betyder att om lampan är född med en glödlampa eller halogenlampa måste det vara möjligt att omvandla den till en LED. Om du behöver använda fläckar rekommenderar vi att du går till G9 och GU10, om tillämpligt eftersom dessa ljuskällor finns i LED.

Om du är osäker på vilken lampa som passar med vilken lampa är du alltid välkommen att kontakta oss.


Vi har utarbetat en allmän checklista så att du inte går fel i staden när du behöver en lampa till din lampa.

1. Hitta lampans uttag och kontrollera att lampan passar

2. Välj rätt ljusstyrka

Välj en LED-lampa eftersom det är bäst för miljön och din elräkning

4. Välj en glödlampa där Ra-värdet är minst 80

5. Välj en glödlampa där färgtemperaturen är 2200-3000 Kelvin om glödlampan är för hemmet.

6. Köp din lampa någonstans där den kan bytas ut om den inte tänds som du hade hoppats på

1.Hitta lampans uttag och kontrollera att lampan passar.

Det viktigaste när du väljer en ny ljuskälla är att du är säker på att den också kan vara i lampan. De flesta lampor är utrustade med ett E27-uttag, som vissa också kallar "vanligt" eller "stort" uttag.

Som tidigare nämnts finns det dock också flera uttagstyper, så det är viktigt att du ser till att kontrollera vilket uttag lampan är utrustad med. Om du är i tvivel är du mer än välkommen att skicka oss en bild av ditt uttag och / eller glödlampor som har varit i det. Då hjälper vi dig nog på vägen.


2. Välj rätt ljusstyrka

Beroende på vad du ska använda din lampa till är det viktigt att du väljer en lampa med rätt ljusstyrka. Naturligtvis, om du behöver ett bra läslampa, ska du inte ha en mild dekorativ glödlampa som bara ger ett mysigt ljus. De gammaldags ljuskällornas ljusstyrka mättes i watt, men idag mäts ljusstyrkan på LED-lamporna i lumen. Du kan läsa den här guiden för att lära dig mer om vad watt motsvarar i lumen.

3. Välj en LED-lampa eftersom det är bäst för miljön och din elräkning.

LED är en teknik som har kommit för att stanna. LED-lamporna kostar lite mer i början än halogenlamporna, men i gengäld blir de mycket billigare med tiden. En sak är den sparade energiförbrukningen och en annan är livslängden - LED-lampor håller ungefär. 7 gånger så länge som de gamla halogenlamporna.

Därför gör du både miljön och din plånbok en tjänst genom att välja en LED-lampa. Du kan klicka här för att se vårt stora urval av LED-lampor.

4. Välj en glödlampa där Ra-värdet är minst 80.

Ra-värdet, även känt som färgåtergivning, är en term för hur bra färgåtergivningen på ljuskällan är jämfört med verkligt dagsljus. Dagsljus har ett Ra-värde på 100.

En gammaldags glödlampa har ett Ra-värde på 99. Men många LED-lampor närmar sig, och det är inte längre ovanligt att en LED-lampa har ett Ra-värde på över 90. Se dock till att din ljuskälla har minst ett Ra-värde på 80.

5. Välj en glödlampa där färgtemperaturen är 2700-3000 Kelvin om glödlampan är för hemmet.

Kelvin (eller bara K) mäter ljuskällans ljusfärg. Ju närmare 0 desto varmare blir ljuset och ju närmare 10 000 desto ljusare ljus.

Om du letar efter ett varmt och mysigt ljus, ta en dekorativ glödlampa. För optimalt ljus 2200-2700 Kelvin. Här får du ett varmt och bekvämt ljus.

Andra platser i hemmet, till exempel för köksbelysning eller för vardagsrummet, bör du leta efter en ljuskälla som har någonstans mellan 2700-3000 Kelvin. Ljuskällan stiger över 3500 Kelvin, ljuset börjar bli mycket vitt och passar bättre för verkstaden eller andra platser där du behöver fokusera.

6. Köp din lampa någonstans där den kan bytas ut om den inte tänds som du hade hoppats på.

Ljus kan vara svårt att bedöma i en bild. Var noga med att köpa din lampa någonstans där den kan bytas ut om den inte tänds som du hade hoppats på. Här på OutletLamper har vi en 100-dagars returpolicy, så du är alltid säker på att du kan returnera din ljuskälla om den inte tänds exakt som du hoppats.

Har du en dimmerkontakt?

Om du har en dimmerbrytare installerad har du möjlighet att köpa en dimbar ljuskälla, där du kan vända upp och ner ljuset efter behov.

Detta är en fördel, eftersom du därför kan vara skarp när du till exempel läxor ska göras vid matbordet, men samtidigt stänga av den igen, om du bara behöver en mild bakgrundsbelysning medan den är i soffan.

Du bör dock vara medveten om att om du har en dimmerbrytare av äldre datum installerad, som är gjord för halogenlampor, är den inte lämplig för LED-lampor. För att förhindra att ljuset flimrar måste denna omkopplare bytas ut mot en som är lämplig för LED-lampor.

Har du inte en dimmerbrytare? (Var inte rädd)


Om du inte har en dimmerbrytare installerad men ändå vill dimma ljuset i ditt hem kan det göras ändå. Det är möjligt att få dimbara ljuskällor som kan tändas i tre olika steg. De kräver ingen speciell dimmerkontakt och fungerar enligt följande:

    • En av / på: starkaste ljusstyrka
    • Två på / av: mellan ljusstyrka
    • Tre på / av: svagaste ljusstyrka

    Du hittar alla våra 3-stegs ljuskällor här.

    Våra rekommendationer

    Nedan hittar du några olika scenarier vi har ställt in, baserat på frågor vi har ställts. Här ger vi våra rekommendationer om vilka glödlampor som passar i vilka situationer. Vi har tagit utgången till E27-uttaget, eftersom det är det som finns på de flesta lampor.

    Jag letar efter en bra glödlampa till mitt hänge över matbordet - Vad ska jag välja?

    Belysning över matbordet är alltid viktigt eftersom vi ofta tillbringar enorm tid här.
    Ett säkert val som du inte går fel i staden med är V-TAC 9W LED SAMSUNG TAG E27. Denna lampa ger ett bra ljus som fortfarande är varmt och inte för starkt.

    Jag letar efter en stark lampa som kan dämpas - Vad ska jag välja?

    Om du har en dimmerbrytare hemma och ibland behöver starkt ljus, rekommenderar vi LED Standard 15W Dimbar från färger. Denna lampa är lämplig för alla typer av belysning, från skonsam mysig belysning till skarp arbetsbelysning när den kan dämpas. Glödlampan kan tändas upp till 1200 lumen, vilket är mer än de flesta någonsin kommer att behöva. Se guide för lumen här. Den har 30 000 brinnande timmar och ger ett varmt ljus.

    Jag har en lampa utan skärm eller min skärm är av glas - Vad ska jag välja?

    Det har blivit enormt populärt att ha lampor utan skärm eller uttag hängda med glödlampor i. För det här ser det naturligtvis snyggast ut, med några fina dekorativa glödlampor. Tidigare användes de gamla glödlamporna för detta, men 2012 var det förbjudet att producera mer från EU på grund av energiförbrukningen. Om du har en lampa eller ett uttag där lampan syns, rekommenderar vi en ljuskälla som ger ett varmt och mysigt ljus. Vår bästa rekommendation för dessa är LED Classic De Luxe-lampan.

    Jag letar efter milt, mysigt ljus för t.ex. sovrummet - Vad ska jag välja?

    Få människor vill ha en kraftfull glödlampa för att lysa upp sovrummet. Vår erfarenhet säger att de flesta vill ha ett mildare och varmare ljus. Om du är en av dem som vill ha ett varmt mysigt ljus som inte är för starkt rekommenderar vi Ghost LED Mini Globe De Luxe från Colors. Glödlampan har en spridningsvinkel på 360 grader, så det mjuka ljuset sprids runt hela lampan. Den använder bara 2,5 W, så den är extremt skonsam mot miljön.

    Vi hoppas att du tyckte att den här guiden var till hjälp. Om du har frågor eller behöver hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon: 77 77 77 14 eller e-post: Kontakt@outletlamper.dk.

    OutletLamper Logo


    Användbara länkar:


    Hitta din nya glödlampa här


    En guide till Watt, Lumen och Ra


    Hitta ditt nya taklampa här

    Fler artiklar