Guide - Hur man "skalar" tygsladden

Om du är osäker på vad det innebär att "skala" en tråd, har du kommit till rätt ställe. Det här är något du alltid stöter på när du behöver montera en lampa eller ett uttag med en sladd, så du kan lika gärna lära dig det direkt :-)

Vad betyder det att skala en tråd?

Att "skala" en tråd betyder att ta bort de små koppartrådarna inuti en tråd för att ansluta dem till en lampa eller uttag.

Vad behöver jag för att skala min sladd?

Allt du behöver ha är lite tejp och sax. Läs den här korta guiden för att bli lite klokare om hur du skalar en tygsladd.

Hur "skalar" du tygsladden

1) För att börja med, stick en tejpremsa runt sladden, som visas på bilden ovan. Placera tejpen ca. 2 cm från var du behöver skala. Anledningen till tejpen är att den förhindrar att sladden slits när du skär den.

2) Skär sedan den övre delen av tråden ner till tejpen. Kom ihåg att klippa endast i det yttre tyglagret och inte i själva elkabeln inuti isoleringen. Använd fingrarna för att bredda öppningen, som på bilden, och dra av det yttre lagret.

3)När du har dragit trådens yttre lager och öppnat den hittar du två (eller tre) ledare i den. I dessa finns koppartrådar, som måste avlägsnas. Detta görs på samma sätt som du gjorde med det yttre lagret. Pressa ihop saxen tills koppartrådarna blir synliga. Sedan kan du ta bort plastisoleringen, varefter du kan vrida koppartrådarna.


Vi hoppas att den här guiden har varit till hjälp och att du nu är expert på att avlägsna tråd nästa gång du behöver den. Se vårt stora urval tygsladdar här. Om du har några frågor är du mer än välkommen att kontakta oss via e-post, chatt eller telefon.

Fler artiklar