Hur man hittar rätt belysning för att läsa läxor

Att motivera dina barn att göra sina läxor kan vara en kamp. Att få dem att behålla koncentrationen när de väl kommit igång kan vara ännu svårare. Nedan kan du lära dig mer om hur du ger ditt barn de optimala förutsättningarna, i form av ett bra läsljus.

Barn är kreativa människor i snabb utveckling varje dag. Se därför till att ge dem de bästa möjligheterna att fördjupa sig med bra och praktisk belysning, men se ändå till att ge dem utrymme och möjlighet att ha roligt i sitt barnrum så att de kan uttrycka sig. Ett kallt, kliniskt och tråkigt ljus kommer inte att vara motiverande för många barn, och samtidigt kommer ett område som är för rörigt att skapa osämja om fördjupning.

Precis som de rätta förutsättningarna för att arbeta effektivt spelar roll för vuxna, gäller detta lika mycket för barn. Barn behöver lika mycket en bra atmosfär där de kan fördjupa sig och koncentrera sig på sina läxor – och här spelar belysningen en viktig roll. Om det är för mörkt kan det vara svårt att fokusera, då ögonen jobbar på högtryck bara för att se läxorna framför sig. Om belysningen är för skarp och klinisk kan det vara svårt att fördjupa sig och låta hjärnan finna ro och utrymme för lärande. Därför är det nödvändigt att ge barn ett bra läsljus och skapa de bästa ramarna för läxläsning.

Först och främst är det viktigt att den allmänna rumsbelysningen är behaglig och lugnt upplyst. Därefter kan du fokusera på att hitta en läslampa som fungerar effektivt för ditt barns behov. Oftast skulle vi rekommendera en bra bordslampa. Nedan hittar du våra bästa tips för att göra belysningen perfekt för ditt barns läxor.

Läxor vid matbordet

Som regel är det redan bra belysning ovanför och runt matbordet, då ett matbord i en familj ofta fungerar som en samlingsplats för familjen och alla dess sysslor. Ett matbord är oftast också centralt placerat i ett rum och sällan upp mot en vägg och därför är bordslampor som kräver kabeldragning ofta inte aktuella att ha på matbordet. Om ditt barn kan dra nytta av en något starkare belysning än vad den allmänna rumsbelysningen tillåter, rekommenderar vi att du överväger en trådlös bordslampa. En trådlös bordslampa är extra smart, eftersom den är mobil och som namnet antyder har den ingen sladd att dra ur ett uttag. Detta räddar båda föräldrarna från att ramla över belysningen när de hjälper till med läxor över matbordet, och ger samtidigt barnet de bästa förutsättningarna att kunna arbeta fokuserat vid matbordet med bra ljusförhållanden. Ett bra val för en flexibel bordslampa utan sladd kan vara denna Dori LED Bordslampa Blå . Den finns i en mängd olika färger, och kan därför väljas i den färg ditt barn gillar bäst.

Dori LED Bordslampa BlåNielsen C3 LED Bordslampa Svart

Dimbart ljus för att läsa läxor

För att se till att din nya lampa alltid ger det perfekta ljuset är det en fördel att se till att din valda ljuskälla är justerbar, oavsett om det är en LED-ljuskälla eller en klassisk lampa med insatt glödlampa.

Om du vill ge ditt barn en läslampa för läxläsning som är mobil och kan flyttas runt i hela hemmet, är flexibel och kan lysa i den riktning det passar och kan dimmas samtidigt , så är Nielsen C3 LED Bordslampa det perfekta valet för dig. Denna LED-lampa kan justeras med en flexarm och har även en smart och rolig touchfunktion, så ditt barn kan vrida ljuset upp och ner genom att röra vid lampan.

Om du inte vill gå LED-vägen med din belysning kan ett alternativ vara att sätta en justerbar glödlampa i din bordslampa. Här kan du välja den bordslampa du hittar bäst för ändamålet, och sätta in en justerbar glödlampa. Oftast kan en justerbar glödlampa lysa i tre nivåer: låg belysning, måttlig belysning och hög belysning. Detta säkerställer att ditt barn alltid har ett balanserat ljusinfall, där ljuset varken skär sig och blir för starkt, eller är för svagt och värdelöst när mörkret faller.

Justerbar läxlampa

Den perfekta läxlampan anpassas efter ditt barns behov av ljus. En justerbar läslampa ser till att ljuset alltid kan vridas eller vridas, så att ditt barn kan sitta på olika sätt och utnyttja utrymmet runt sig utan att sakna ljus. Välj därför en bordslampa eller golvlampa som kan stå på eller nära ditt barns skrivbord, som har en justerbar skärm eller en flexibel arm. I kombination med bra rumsbelysning ser en justerbar lampa till att det inte kommer skuggor från lampan och ner i barnets skolböcker eller papper, utan att ljuset justeras så att det träffar perfekt – även om barnet vill sitta i en helt annan sätt.

 

Läslampa för barnrummet

Som i alla andra arbetssituationer kräver ditt barns läxor bra belysning. Detta uppnås genom att kombinera rumsljus med ett mer direkt läsljus. Se därför först och främst till att ha en bra taklampa som ditt barn gillar. Beroende på ditt barns ålder och intressen kan ett roligt tak som Cosmos LED 28W Ø39 Ceiling användas. vara en möjlighet. Bra rumsbelysning kan också enkelt skapas med vanliga taklampor, gärna med ett varmt och lugnt ljus som skapar en mjuk och behaglig atmosfär.

Därefter tittar vi vidare mot ett mer direkt läsljus, som ska komplettera den generellt goda rumsbelysningen.

När du väljer en eller flera läslampor till ditt barnrum är det bra att tänka på intressanta lampor som ditt barn också tycker är fina att titta på och vill använda.

Prova en färgad läslampa som Italux Cosmic Bordslampa Pink. som kommer i ett brett urval av färger. Det finns garanterat en färg ditt barn kommer att älska. Många barn tycker att clip-on lampor är roliga eftersom de är flyttbara och kan fästas på de flesta bord, hyllor eller bokhyllor. För detta ändamål kan vi rekommendera Kati Clamp Lamp Red. som även finns i en mängd olika färger. En mindre praktisk lösning kan också vara denna Labor LED Bordslampa Vit . Denna läslampa är enkel och klassisk, men är rolig och användbar då den har plats för lite förvaring av pennor och några markörer.

Cosmos LED 28W Ø39 TakLabor LED Bordslampa VitItalux Cosmic Bordslampa Rosa

Se till att ditt barn tycker att miljön är rolig och trevlig att vara i

När man tittar på belysningen av ett barnrum är det viktigt att tänka på helheten. Det är viktigt att ditt barn vill vara i sitt rum eller vid matbordet och göra sina läxor. Ett gott råd är därför att se till att det förutom en bra läslampa även finns några roliga lampor som gör rummet spännande och coolt för barnet att titta på. Ett roligt ljusinfall i barnrummet kan till exempel vara en snygg neonlampa i ena änden av rummet. En neonlampa kommer inte att ge optimalt läsljus, men kan å andra sidan skapa trivsel och trivsel för ditt barn. Det kan locka ditt barns önskan att stanna i rummet och bidra till att skapa inspirerande och glada stunder. Det finns neonlampor i alla möjliga färger och former, och bara fantasin sätter gränser för dagdrömmar neonlampor kan skapa för ditt barn. Om ditt barn gillar musik kan en neonlampa formad som en musiknot vara kul: Locomoceon Neon Bordslampa Note. Ett annat roligt sätt att belysa kan vara läslampor i söta och roliga färger.

Ett sista råd...

Ett sista råd från oss är att fråga oss om råd om du är tveksam om vilka glödlampor, läslampor eller takbelysning som passar dina behov. Vi erbjuder en enorm mängd lampor för att se till att det finns något för alla smaker, men just därför kan det vara svårt att välja saker som t.ex. ljuskällor eller glödlampor. Ring eller skriv till oss – så ser vi till att hjälpa dig så gott det går när du ska möblera ditt barnrum eller matbord, så att det är redo för dina barns läxor!

Fler artiklar